Uygulama raporu
En yüksek standartlara kendini adamış
“Buz çağından beri dokunulmamış” bir pazarlama sloganı değil, bir gerçektir – bugün hala var olan, buz çağından gerçek bir parça: Buz eridiğinde, engin sular Swabian Alp dağlarının kayalarına aktı. Görülmedik şekilde yer değiştiren dünya bu su rezervini
, dış dünyanın yaklaşık 400 metre altına hapsetti. O zamandan beri, ağır sızdırmaz taş katmanları, yağmur suyunun su deposuna sızmasını engelledi ve onu zamanımızın tüm çevresel etkilerinden korudu. Sonuç olarak, EiszeitQuell, tıpkı 10.000 yıl önceki su gibi özgün saflığa ve kaliteye sahiptir. Mineralleri dengeli olup sodyum ve tuz oranı düşüktür. Maden suyu yatağı 1970’lerde, Güney Almanya’nın Reutlingen-Rommelsbach kentindeki Romina Mineralbrunnen sahasının yakınında derin sondaj yapılırken keşfedildi. “Kendi” suyunun ne kadar değerli olduğunu bilen Romina Mineralbrunnen Bakım Müdürü Stefan Lederle, “Bu su ender rastlanan kaliteye sahip ve doğanın gerçek bir armağanı” diyor: “Bizi teşvik eden şey ve bütün dolum prosesi boyunca en yüksek standartlara kendimizi adamamızın sebebi işte bu kalitedir.” Ayrıca, Romina Mineralbrunnen, yasaların emrettiğinin çok ötesinde, düzenli dahili ve harici kalite kontrollerinden geçer. Bu, şirketin Uluslararası Özel Gıda Standardı (IFS) sertifikası almasını ve en yüksek kategori olan “Yüksek Düzeyde” testi geçmesini sağlamıştır. “Yüksek Düzey” kategorisi için kriterler, gıda sektöründeki en katı standart olarak kabul edilir.
Cam ve paletleme sisteminin modernizasyonu ve genişletilmesi
EiszeitQuell, doğal, hafif köpüklü ve köpüklü çeşitleri, cam ve PET’ten yapılma büyük ve küçük şişelerde mevcuttur. Lederle, “Bir süredir, etrafına buzlu kabartmamızın basıldığı cam şişe, popülerliğini gerçek anlamda yeniden kazanıyor” diye açıklıyor. Bu nedenle Romina Mineralbrunnen, cam şişelerinin doldurulmasına sürekli yatırım yapmakta ve üretim proseslerinin en güncel teknik ve ekolojik standartları karşıladığından emin olmaya çalışmaktadır. 2020 yılında Romina, cam sistemini modernize etmeye başladı. Birkaç inşaat fazında şirket, taşıma teknolojisini, paketleme ve ambalaj açma makinelerini, kasa yıkayıcılarını, yeni cam paletleme makinelerini ve çift paletleme ve palet boşaltma tertibatına sahip yepyeni bir paletleme sistemini devreye aldı. Bu yeni eksiksiz sistem, o zamandan beri maden suyu paketlemek için çok çaba gösterdi. Romina Mineralbrunnen bu proje için partner olarak BEYER Maschinenbau’yu seçti. Doğu Almanya, Saksonya’daki Roßwein’den deneyimli makine üreticisi, yiyecek ve içecek sektörü için verimli konveyör ve paketleme sistemlerinin planlanması, geliştirilmesi ve inşasında uzmanlaşmıştır: Yüksek düzey dikey entegrasyon sayesinde, dördüncü nesil tarafından işletilen bu aile şirketi, çok yönlü hizmet verebilmektedir. Bireysel paketleme makinelerinden konteynerli, birim paketli ve paletler için taşıma teknolojisine sahip eksiksiz sisteme. Bu sistemler genellikle konteynerleri ve birim paketlerini gruplara ayırmak ve kontrol etmek adına makinelerle desteklenir. BEYER Maschinenbau ayrıca 50’ye yakın deneyimli teknisyeni ile sistemlerin tüm servis ihtiyaçlarını karşılamaktadır. BEYER Maschinenbau CEO’su ve sahibi Till Beyer, “2020’nin başında Romina Mineralbrunnen ile iş yapmaya başladığımızda, buradaki cam sistemi ile PET sistemi hala yan yanaydı” diyor. Geçen yılın Mayıs ayında, PET sistemi yolun karşısındaki binada başka bir alana taşındı. Sonra genişlemeye başlayabildik: İlk önce yeni paletleme ve palet boşaltma sistemini komple palet konveyör sistemi ile modernize ettik. Ardından paketleme ve açma makineleri ve komple kasa taşıma sistemi geldi. Bunları kasa yıkayıcılar ve şişe temizleme makinesine kadar komple şişe taşıma sistemi takip etti. Son olarak da yeni cam için yeni bir palet boşaltma makinesi kuruldu. Bu arada Romina, binanın teknolojisini ve döşemeyi modernize ederek yeni sektör standardına uygun hale getirdi. Beyer, “En büyük zorluk, üretimde yalnızca çok kısa aralıklarla ve bir yıldan kısa sürede tüm değişiklikleri koordine etmek ve uygulamaktı,” diyor.
Hiçbir şey sensör sistemi olmadan çalışmaz
Romina Mineralbrunnen’de en yoğun vakitlerde, saatte 45.000’e kadar cam şişe sistem üzerinden taşınıyor, paletinden boşaltılıyor, ambalajından çıkarılıyor, temizleniyor, dolduruluyor, yeniden paketleniyor ve son olarak da yeni bir palete yükleniyor, yerine sabitleniyor ve depoya taşınıyor. Yüksek düzeyde sistem kullanılabilirliği kesinlikle esastır. Aksi takdirde, bu denli yoğun bir çalışma kolay şekilde başarılamazdı. Beyer, “Günümüzde konveyör ve paketleme sistemleri, güvenilir sensör sistemleri olmadan çalışmıyor” diyor. Bu nedenle, uzun yıllardır optik sensör sistemlerine güvenmekte ve özel, deneyimli bir ortakla çalışmaktadır: Romina Mineralbrunnen’den sadece birkaç kilometre uzakta, Owen/Teck, Güney Almanya’dan sensör uzmanı Leuze. “Sensör People olarak, ambalaj ve içecek sektörüyle ilgili uzun yıllara dayanan deneyime ve derinlemesine uygulama bilgisine sahibiz. Leuze Yerel Ambalaj Sektörü Müdürü Andreas Eberle: Müşterilerimizle birlikte çalışarak, bu sektörün gereksinimlerine tam olarak uyarlanmış ve müşterilerimizin sürekli değişen sektörde başarılarının devamını sağlayan verimli sensör çözümleri geliştiriyoruz,” diyor. Sensör uzmanı, taşıma paletleri, birim paketleri ve konteynerler gibi, içecek sektöründeki hemen hemen tüm uygulamalar için hassas bir çözüme sahiptir. Leuze ayrıca bireysel makinelerdeki uygulamalar için her zaman uygun sensörlere sahiptir.
Birim paketlerin ve konteynerlerin güvenilir şekilde taşınması
PRK reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör, içecek sektöründe kullanım için özellikle uygun olan Leuze sensörü örneğidir. Bu, yansıma prensibini kullanan, optik olarak anahtarlanan bir sensördür. Eberle, “Romina’nın EiszeitQuell kasaları gibi cam şişeler ya da parlak, çok renkli tasarımlı plastik kasalar gibi şeffaf ya da yüksek oranda yansıtıcı malzemeler bile bu sensörler tarafından doğru ve güvenilir şekilde algılanabilir” diyor. Reflektörden yansımalı fotoelektrik sensörler çeşitli seri, boyut ve performans sınıflarında mevcuttur. Sensör prensibi bir dizi fonksiyonellik sunar: Birim paketleri taşırken, tek tek kasaları algılar. Örneğin, doğru şekilde taşınıp taşınmadıklarını kontrol etmek veya konveyör hattı boyunca bir sıkışıp kalmadıklarından emin olmak. Alternatif olarak, kasalar çok uzun ya da yüksekse dışarı taşıp taşmadıklarını da algılar. Makinelerde PRK kullanılıyorsa, sensör çoğunlukla ürün tespiti için kullanılır. Yerleştirme masasında, boş alanları izler ve paletler boşaltılırken çarpışmaları önler.
Erişim korumalı emniyetli malzeme akışı
Reflektörden yansımalı fotoelektrik sensörler, paletin başlangıcını ve sonunu izler. Hem boş olanlar konveyör hattına yerleştirildiğinde hem de Euro paletler nihayet yeni doldurulmuş kasalarla yüklendiğinde. Taşıma sırasında optik ve mekanik kontrol cihazı ile euro paletlerinin kusursuz olarak algılanması şartıyla. Sensörler ayrıca, paletleri, belirli bir konumda durup durmadıklarını ve gerçekten taşınıp taşınmadıklarını kontrol etmek için izler. Bu alanda, kişilerin ve makinelerin emniyetini sağlamak için emniyet sensörlerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin, paletleri yüklerken ve boşaltırken. Bu uygulama için genellikle, cihaz sütununda entegre susturma işlevine sahip çoklu ışık huzmeli emniyet cihazları kullanılır. Bununla birlikte, Leuze tarafından patentli Akıllı Süreç Geçidi (SPG) teknolojisine sahip emniyet ışık perdeleri de uygundur. SPG özellikli emniyet ışık perdesi versiyonunun kullanılması, ek sinyal yayan susturma sensörlerinin gerekli olmadığı anlamına gelir. Bu, çok fazla alan tasarrufu demektir ve kapalı alanlarda kurulum yaparken önemli avantaj sağlar.
Tamamen otomatik malzeme akışı: Güvenilir ve emniyetli
Nihai müşteri Romina Mineralbrunnen, makine üreticisi BEYER Maschinenbau ve sensör uzmanı Leuze, ortak projelerine memnuniyetle bakıyorlar. Ve hepsi şu konuda hemfikir: Özellikle yaz aylarında yüksek olan maden suyu talebinin karşılanmasında güvenilir sistemler ve hızlı müşteri hizmeti çok önemlidir. Modern taşıma teknolojisi ve BEYER Maschinenbau’nun yepyeni cam sistemi sayesinde daha da yüksek verimlilik ve saatte 45.000 şişeye varan cam şişe üretimi elde edilir. Sensör sistemleri de yolun hemen üstündeki Owen/Teck’teki, Leuze’den gelir. Çünkü tam otomatik malzeme akışı ancak güvenilir sensör sistemleri ile mümkündür. Bunlar hassas olurken aynı zamanda emniyetli de olmalıdır.
Görseller
Şekil 1: Romina Mineralbrunnen, maden suyunu taşırken, kaynaklarının yönetimi söz konusu olduğunda özellikle ölçülü ve sürdürülebilir bir yaklaşım benimsiyor.
Şekil 2: Yeni cam sisteminde paletleme teknolojisinin görünümü.
Şekil 3: Sistem teknolojisinin verimliliğini sağlamak adına güvenilir sensörler çok önemlidir.
Şekil 4: Birim paket konveyör sistemindeki 3C serisi.
Şekil 5: Birim paket işleme teknolojisinde PRK 18B.
Şekil 6: Leuze MLC 530 SPG emniyet ışık perdeleri, paletlerin yüklendiği ve boşaltıldığı alandaki insanların ve makinelerin emniyetini sağlar.
Şekil 7: Ortak projelerinin sonucundan duyulan memnuniyet. Soldan: Till Beyer (BEYER Maschinenbau), Stefan Lederle (Romina), Andreas Eberle (Leuze).