Aracınıza PIRELLI lastikleri takmanız halinde, en yüksek kalitede performans elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. Tüm lastiklerde gözle görülür kalite; her biri, proses ve izleme aşamalarından elde edilen ilgili tüm verileri ileten kendine ait münferit barkod ile donatıldı. Breuberg’deki Almanya PIRELLI atölyesinde uygulamaya konan bazı zorlayıcı prosesler ve test istasyonlarında BCL 500i serisi Leuze electronic barkod okuyucular lastik barkodlarının kodunu çözüyor.
PIRELLI markası efsanesi; uluslararası motor sporlarında birçok başarının elde edilmesine ön ayak olmuş en yüksek kalite ve spor alanlarındaki üstün performanstan geliyor.Başta orta ve üst sınıf araç segmentleri olmak üzere, spor arabalarda talep edilen yüksek performans, güvenlik ve konforlu sürüş gibi önemli faktörleri bir araya getiriyor. Geniş tabanlı lastik yeni buluşları ile ünlü PIRELLI markası en zorlu koşulları karşılamak adına yaratıcı ürün geliştirme alanında yıllardır sınırları zorluyor. Söz konusu felsefe şirketi pazarda en çok tanınan üreticilerden biri haline getirdi. Üst segment ve UHP (Ultra Yüksek Performanslı) lastik üretimine odaklanan Odenwald bölgesi, Breuberg’te bulunan Alman atölyesi beş kıtada 22 üretim noktası arasında oldukça önemli bir role sahip. Milano’daki Grup şirket merkezinin yanı sıra, Breuberg’te bulunan atölye otomobil lastiklerine yönelik ana araştırma ve geliştirme merkezi niteliğinde ve yüksek performanslı otomobil lastiği, yolcu taşıma araçları ve motosikletlere yönelik UHP lastikleri üreten, hacim bakımından Almanya’daki en büyük imalat tesisi konumunda. Söz konusu tesiste yıllık bazda dokuz milyondan fazla lastik üretiliyor -ki bu rakam Almanya’da üretilen en yüksek birim sayısıdır.
Otomotiv/Proses Kalite Departmanından mühendis Artur Friedrich konu hakkında şunları ifade etti: “Söz konusu yüksek kalite son teknoloji yönetim ve üretim sistemleri ile elde ediliyor.”. Her bir münferit lastiğin barkod ile etiketlenmesi söz konusu yüksek kalitenin elde edilmesinde önemli bir unsur. Bu, ilgili tüm proses ve parametrelerin, malzeme, yarı mamuller, yapı, ısı, ölçüm sonuçları, görevlendirmeler ve her bir proses ve izleme aşamasında yer alan diğer veriler gibi sayısız detayların kayıt altına alınmasını ve dokümantasyonun yapılmasını mümkün kılıyor. Friedrich konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bunu, müşterilerimizin izlenebilir üst seviye bir kalite elde etmeleri ve aynı zamanda proses optimizasyonuna ilişkin gerekli bilgileri edinmeleri amacıyla yapıyoruz.”.
Çeşitlilik kaynaklı zorluklar
Farklı çeşitlerde üretilecek lastikler; otomatik barkod okuyucu teknolojisinde esneklik açısından özel bir sorun teşkil ediyor. 205 milimetre genişliğindeki lastikler ve Lamborghini Aventador için özel olarak tasarlanmış 345 milimetre genişliğine varan lastikler burada üretiliyor. Halihazırdaki çap gamı 21 inç’e kadar olan lastikleri kapsarken sistem aslında en fazla 24 inç’lik lastikler için tasarlandı. Genişlik faktöründeki bu çeşitlilik düz yerleştirilmiş şekilde taşınan lastiklerde farklı yükseklik okumalarına neden oluyor. Buna ek olarak, farklı çap değerleri yatay barkod konumlarında değişikliğe gidilmesine neden oluyor.
Daha da önemlisi, lastikler her zaman taşıma sisteminin tam merkez noktasında hizalanmıyor, açı genel olarak tanımlanmıyor ve lastiğin dış kısmında yer alan barkod etiketi nispeten küçük.
Güvenilir kodlama
BCL 500i serisi, Leuze electronic barkod okuyucular en ideal çözümü sunuyor çünkü söz konusu okuyucular yüksek hız ve farklı konumlardaki küçük etiketlere rağmen güvenilir kodlama işlemini garanti ediyor. BCL 500i serisi; kırmızı ışıklı lazer diyot kullanarak sürekli olarak insan gözü tarafından algılanan bir hat oluşturan yarı iletken lazer tarayıcılar içeriyor. Bar ve boşluk arasındaki kontrast kod ile uyumlu bir yansıma deseninin oluşmasına neden oluyor. Fotoğraf dedektörü yansıtılan sinyalleri elektriksel impulslara dönüştürüyor ve bunlar da bir A/D dönüştürücüde dijitalleştiriliyor ve nihayetinde analog araçlar aracılığıyla daha güçlü hale getiriliyor. Kod çözücü, sonucun daha fazla işleme için elektrik arayüzüne gönderilmesinden önce dijitalleştirilmiş sinyali çözüyor.
Saniyede 1000 tarama oranı ile tarayıcılar yüksek aktarım hızında dahi ya da PIRELLI söz konusu olduğunda, hızlı lastik rotasyonu için eşsiz kimlik saptamasına imkan tanıyor. Yüksek performans ±30°’lik simetrik optik açılış açısına sahip optikler kısa aralıklarda dahi geniş açılı bir okuma alanının oluşturulmasına imkan tanıyor. Büyük alan derinliği sayesinde geniş aktarma sistemleri ve büyük okuma mesafeleri elde edilebiliyor.
Kod çözme teknolojisi sayesinde okuma güvenirliği
Friedrich konu hakkında şunları dile getiriyor: “Barkod etiketlerinin nispeten küçük olması ve barkodların ulaştırma esnasında etiket kısmında bulunan lastik üzerinde karşılıklı ve çaprazlama şekilde tespit edilmeleri gerektiğinden ki bu da tarayıcı merkez ekseni ile karşılaştırıldığında bükümlü bir açı anlamına geliyor, Leuze tarayıcıların özel kod çözme teknolojisi bu noktada nihai bir faktör olarak işlev görüyor, ki söz konusu tarayıcıları zorlu alanlarda kullanma nedenimiz de bu”. Yenilikçi kod çözme teknolojisi (CRT) yüksek okuma güvenirliği sağlıyor. Basit okuma sistemlerinde barkodlar aralıksız bir tarama hattı ile tespit edilirken kod çözme teknolojisi, merkez eksene göre daha geniş bir açıda konumlandırılsa dahi kodların- her seferinde bir ofset ile birlikte- birçok kez okunmasını sağlıyor. Örtüşüm unsurlarını kullanan bu parçalar tam bir sonucun yeniden oluşturulması amacıyla okuyucu yazılımı aracılığıyla arka arkaya birbiri ile birleştiriliyor. Bu teknolojinin sağladığı avantajlar özellikle bükülü etiketler ve düşük etiket yüksekliklerinde kendini gösteriyor ki bu durum barkodun etiketler üzerinde yapışık halde olduğu PIRELLI’de de aynı. Friedrich söz konusu durumu şunları diler getirerek onaylıyor: “Kısmen zarar görmüş ya da toprak ile kaplanmış dahil olsa kodlar çözülebiliyor”.
Birçok istasyonda barkod okuma
BCL 500i serisi barkod okuyucunun PIRELLI’de kullanıldığı ana uygulama alanı lastik sertleştirme presleri (resim 1). Burada, lastik boşlukları sertleştirilip nihai araç lastiklerine dönüştürülüyor. Tüm sertleştirme presleri besleme istasyonlarında BCL 500i cihazları ile donatıldı, böylece her bir lastik için ısı, sıcaklık, basınç, şema vb. ile bağlantılı bilgileri kaydedip dokümante edebiliyorlar (resim 2). Salt işlem verisi dokümantasyonunun yanı sıra, barkod tarayıcılar ayrıca lastik düzgünlüğü ölçümünde de kullanılıyor (resim 3). Lastiklerin bazı dinamik-mekanik özellikleri tanımlanan ölçüm standartları ve test koşullarına tam uygunluk sağlanarak denetleniyor. Bunlar; radyal kuvvet, yanal kuvvet, koniklik, yarıçapsal kaçıklık, yanal kaçıklık, lastik yanağı kavisi, kat rotasyonu ve kılavuz salma derinliği gibi parametreleri içeriyor.
Taşıma sistemleri aracılığıyla karışık halde gelen lastikler TU (Lastik Düzgünlüğü) makinesinin ilgili ayarlara otomatik olarak uyum sağlayacağı şekilde barkod aracılığıyla tanımlanıyor. Tabii ki de söz konusu veri aşağıdaki ölçümlere de tabi tutuluyor. Artur Friedrich ayrıca BCL 500i okuyucular için taşıma sistemine entegre edilmiş iki skalada mevcut olan ek uygulamalar geliştirdi. Söz konusu uygulamalarda lastikler karışık halde yatay pozisyonda göreceli yüksek hızlarda taşınıyor.
Omniportal vs kamera çözümü
Tanımlanmamış açıların yanı sıra farklı lastik genişlikleri ve çapları ve son olarak taşıma sistemlerinde lastiklerin sadece kısmen hizalanması “barkodların” görüntülenmesi gereksinimini açıkça ortaya koyuyor. Friedrich söz konusu durumu şu şekilde açıklıyor: “Bu aslında kamera çözümleri için oldukça yavaş sayılabilecek tipik bir uygulama”. Bunun yerine, her birinde yedi adet ayrıntılı bir şekilde ayarlanmış BCL 500i barkod okuyucular bulunan portallar kurdu (resim 4). Söz konusu onmiportalları taşıma sisteminin tüm genişliğini kapsıyor (resim 5). Yüksek performanslı optiklere sahip BCL 500i cihazların üstün okuma performansı ve inovatif kod parçası teknolojisinin yanı sıra, ki bunlar olmadan bu tarz uygulamalar geliştirmek mümkün değil, Leuze electronic tarayıcılar endüstriyel ortamlarda oldukça değerleri başka özellikler de sunuyor. Friedrich özellikle güçlü cihaz yapısı ve bağlantı teknolojisi üzerinde duruyor. Söz konusu özelliklerin sağladığı avantajlar, test edilip onaylanan kırlangıç kuyruğu teknolojisi ve küçük, hafif gövdede sabitleme delikleri gibi farklı sabitleme seçeneklerinin sistem parçalarına uyum sağlanması adına boş alan sağladığı durumlarda kurulum esnasında olabildiğince erken görülebiliyor.
Etkili olmasının yanı sıra kurulum işlemi de bir o kadar basit
Dahası, yenilikçi Ultra-Lock™ bağlantı özelliğine sahip M12 bağlantılar kolay bir montaj işlemi sağlıyor. Woodhead Industries tarafından geliştirilen güvenilir, ergonomik ve hızlı bağlantı özelliği dar montaj alanlarında dahi kilitler aracılığıyla hızlı ve güvenli bir montaj işlemi sağlıyor. Vida sıkma ve çevirme işleminde zorluk yaşanan yerlerde vidayı hızlıca sokmak ya da çıkarmak yeterli. Radyal conta prensibi çok fazla sıkma ya da gevşek bırakmadan kaynaklanan bağlantı hatalarını önlüyor. Dahası, kabloların birbirine karışması imkansız hale getirildi. Friedrich ayrıca cihazların konfigürasyonunu da oldukça avantajlı buluyor. Entegre konfigürasyon aleti WEB-CONFIG kapsamlı menü ve kullanıcı rehberliği eşliğinde tüm tarayıcılar ile iletişim kurulmasına imkan tanıyor. Bu, parametreler ve konfigürasyon için ayrı bir yazılım kullanma gereksinimini ortadan kaldırıyor, ör. servis dizüstü bilgisayarı gibi. Ek olarak, arayüz, USB çubuğu harici bir parametre belleği olarak kullanılabilecek şekilde yapılandırıldı. Bu, ayrıca dokümantasyon ve izleme fonksiyonlarını da yerine getiriyor.
Hepsi bir arada, salt sürüş keyfi
Nerede olursanız olun, aracınızda PIRELLI lastiklerini kullanıyorsanız Leuze electronic tarayıcıları sayesinde en yüksek kalitede sürüş keyfinin tadını çıkarabilirsiniz. Üretim aşamasında her bir lastik için sağlanan barkod yüksek kalitenin bir kanıtı.