Artan proses otomasyonları ile birlikte düşük maliyetli araç otomasyonu da her geçen gün önem kazanmakta. Geniş depo ve konsinye alanlarında veya üretim tesislerinde, sürücüsüz taşıma araçları (AGV) ile karşılaşılaşılıyor. Bu araçların her biri kendi yolunu ve proses içerisindeki kesin pozisyonunu bulabilmeli; ve bunu otomatik yapabilmelidir. Bunun için, uzun süredir, kendine özgü özellikler barındıran çeşitli teknolojiler test ediliyor ve kullanılıyor. Sensör teknoloji alanlarında her geliştirme ile birlikte yeni imkanlar doğmaktadır.Teknolojide oluşan çeşitlilik günümüzde farklı model ve performans varyasyonları sunuyor.
Bunlar, bir hattı veya bir bandı takip eden sistemlerden, lazer konumlandırma veya kablosuz çözümlere kadar uzanmaktadır. Bir uygulamanın yeniden tasarlanması sırasında tüm modeller eş değer olarak kullanılır ve testlere tabi tutulur. Çoğu zaman konumlandırma/ navigasyon ve güvenlik çözümlerinin bir kombinasyonu hedeflenmektedir. Yinede farklı teknolojilerin göz önünde bulundurulmasında ve karşılaştırılmasında fayda vardır, çünkü her teknoloji her uygulamaya uygun olmayabilir. Küçük ve kolay uygulamalar çoğu zaman büyük uygulamalardan daha farklı gereksinimler barındırmaktadır. Ancak prensip olarak her zaman iki konunun bir arada düşünülmesi gerekmektedir: İş güvenliği ve navigasyon. İş güvenliği açısından örneğin, araçların kişiler ve nesnelerle çarpışmasını engelleyen güvenlik alan tarayıcıları düşünülebilir. Navigasyon açısından ise, aracın güvenli bir şekilde yön bulmasını sağlayabilmek için diğer bir tarama sisteminin veya başka bir teknolojinin kullanılıp kullanılmadığı araştırılmalıdır. Tarayıcılarda veriler genelde nesneye doğru olan açı ve mesafe bilgilerinin bulunduğu, her bir ışın içerisindeki bit akışıyla gelir. Aracın navigasyon verilerinin değerlendirilmesi için donanım performansına uygun bir yazılıma ihtiyaç duyulur. Güvenlik fonksiyonu aracılığıyla bir durdurmanın da aynı ölçüde dikkate alınması gerekir.
Güvenlik lazer alan tarayıcılarında yapılangeliştirmeler ve performans iyileştirmeleri, gelecekte navigasyon verilerinin bilinen ve standart hale gelmiş veri yolu arabirimleri üzerinden çıkışına izin verecek ve bu şekilde iki fonksiyonun bir cihaz içerisinde kullanılması sağlayacak. Bu sistem entegrasyonunun kolaylaşmasını, kurulum ve arabirim zorluklarının önemli ölçüde azalmasını sağlar. Profinet ile RSL400 güvenlik lazer alan tarayıcı bu çözümün bir temsilcisidir. Güvenlik lazer alan tarayıcıları aynı zamanda, transponder veya kod okuma yardımıyla referans konumlarını içerisinde barındıran sistemlerle birlikte de kullanılmaktadır. Bu özellikle otomatik AGV ve sürücülü araçların bir arada kullanıldığı alanlarda, ürün alımı, gönderim ve konsinye gibi toplama asistanısistemlerinde görülmektedir. Böyle durumlarda araç içerisinde ilgili bir okuma cihazı da bulunur. Asistan sistemlerine bilgi iletmek üzere, zemine veya tavana bağlanan kesişme noktalarına veya referans pozisyonlarına transponderler veya kodlar yerleştirilir. Bu uygulamalar kapsamında da araçlar teknik açıdan kaliteli donanıma sahiptir. Referans konumları veya navigasyon tarayıcıları ile çalışan tesisler
, genelde değişikliklere karşı esnek bir tutum sergiler. Yeni duruma yeni referans noktalarının tanıtılması veya grafik olarak çizilmesi ile uyum sağlanabilmektedir. Bu esneklik çok sayıda avantajı sunar ve buna dayalı bir maliyeti de beraberinde getirmektedir.
Bu esnekliğe prensip olarak her zaman gerek duyulmayacağı için, kullanım durumunda öncelikli olarak bir kontrole tabi tutulmalıdır. Yaya trafiğinin olmadığı kapalı alanlarda, daha basit bir türü yaygındır: Endüksiyon hattı veya manyetik bant ile iz takibi. Bu kapsamda araç zemindeki hattı/bandı kesin bir şekilde takip eder. Aracın kendisinde ise yalnızca basit bir kontrol mimiğine ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla bu çözüm sürücüsüz araçlarda da kullanıma uygundur. Hattın kendisi sağlam ve uzun ömürlüdür, ancak esnek değildir, çünkü beton zemine uygulanması gerekir.
Biraz daha fazla esnekliği manyetik bant sağlamaktadır. Ancak burada da zemin yapısına dikkat edilmelidir. Çok sayıda depo ve dağıtım merkezinde, üretim ortamlarında “ kirlenme artık önemli bir sorun oluşturmamaktadır ve böylece optik sistemler iyi alternatifler sağlamaktadır. Bunlar genelde çok daha kolay bir şekilde yapılandırılabilmekte veya uygun hale getirilebilmektedir. Bir hattı takip eden optik modeller bu performans sınıfında çok esnektir, çünkü özellikle de yapışkan bant olarak tasarlanmış ise, hatlar kolay bir şekilde hayata geçirilebilir veya değiştirilebilir. Hattın optik olarak tespit ve takip edilmesi için kameralar veya sensörler dağıtılmıştır. Ortama göre dar virajlar ve ışıklar sensörlere göre kameralar için daha kritiktir.
Kontrast tespiti bazında oluşturulan yeni bir teknolojiyi ise Leuze electronic’in optik iz takip sistemi için yeni sensörü olan OGS 600 görselleştirmektedir. Bu sensör, hat ve kontrast iz ile aydınlatılmış yapışkan bant üzerinde 140 ile 280 mm arasında algılama aralığı sunabilmektedir. Bilinen basit araç arabirimleriyle her boyuttaki sürücüsüz araçlarda kullanıma uygundur. Çok çeşitli alanlarda ve sektörlerdeki sürücüsüz araç uygulamalarının geniş yelpazesi ile teknolojiler ve teknik imkanlar açısından geniş bir seçim olanağının bulunmasının ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Ancak bu şekilde uygulamaya en uygun çözüm, iyi bir fiyat-performans oranıyla hayata geçirilebilir. Bu nedenle, çok sayıda insansız araç sağlayıcısı veya sensör üreticisi çok çeşitli teknolojiler sunmaktadır.
Leuze electronic OGS 600 ile yüksek esneklik
OGS 600 ile Leuze electronic, araçlarda maliyeti düşük otomasyon sağlamak adına, üretim ve depolama alanlarında materyal ve ürün taşıması için yeni bir sensör sunmaktadır. Kenar algılaması ve kontrol sinyallerini yönlendirme motoruna iletmesi sayesinde, iz optik olarak izlenebilmekte ve bu şekilde sürüş kolay bir şekilde otomatik hale getirilebilmektedir. Sürücüsüz taşıma sistemlerinin rotaları esnek bir şekilde uyarlanabilmektedir. OGS 600’ün kompakt tasarımı ve zeminden sadece 10 mm’lik mesafesi düz araçlara dahi entegrasyonunu mümkün kılar. Farklı algılama genişliklerine ve tepki verme sürelerine sahip modeller, dar virajlarda ve yüksek hareket hızlarında bile çok yönlü kullanım imkanı sunmaktadır. Parametrelendirme ve arabirim entegrasyonu, Sensor Studio yazılımı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bir asistan zemindeki ve izdeki kontrastı özgün olarak analiz eder ve mümkün olan en iyi iz rengini önerir. Bu esnada yüksek çalışma ve ortam ışığı emniyeti mevcuttur ve aynı zamanda kolay adres ayarı sayesinde hızlı bir devreye alma da mümkündür.