Endüstri 4.0, standartlaştırılmış iletişim arayüzleri aracılığıyla gerçeğe dönüşecektir, çünkü veri ve iletişim burada önemli unsurlardır. IO-Link otomasyonda uzun süre önce kurulmuştur ve pazardaki IO-Link sensörlerine olan talep büyük ölçüde artmıştır.
IO-Link ara yüzü
IO-Link, özellikle basit sensörler alanında çok önemli bir rol oynamaktadır ve ayrıca Ethernet ve Ethernet tabanlı endüstriyel ara yüzler karmaşık sensörlerin işlevselliğini artırmıştır. Leuze electronic, bu gelişmeyi erken bir aşamada fark etti ve ürün yelpazesini standart bir iletişim ara yüzü ile paralel olarak işlem, yapılandırma ve tanılama verilerini işleyebilen sensörler ile aktif olarak genişletti. IO-Link ara yüzü, özellikle mesafe ölçüm sensörleri gibi bir anahtar bitinden daha fazla bilgi sağlayan sensörler için doğruluk ve maliyet etkinliği konusunda net bir artı sunar. Arayüz ayrıca, kontrast sensörleri gibi daha fazla yapılandırma seçeneğine sahip sensörler ile de kullanılabilir, çünkü bu, doğrudan kontrol programından kullanışlı şekilde çalıştırmayı mümkün kılar. Bununla birlikte, IO-Link-işlevselliğine olan talep, artık, geriye yansıtıcı fotoelektrik sensörler ve fiber optik türler gibi daha basit sensörler için de artmıştır. Leuze electronic şimdi nesne algılama (HT 46C, HT 10) veya mesafe ölçümü (ODSL 9, ODS 10) için optik sensörlerin ve baskı işareti tespiti için kontrast sensörleri (KRT 3B, 55) veya küçük parça tespiti için fiber optik sensörler (LV 463) gibi daha spesifik sensörlerin bulunduğu, IO-Link ara yüzü ile kullanılabilen, kapsamlı bir yelpaze sunar.
IO-Link’in önündeki esas engel, kullanıcıları başka bir ara yüz kullanmaya ikna etmektir. Birçok makine imalat şirketi, ilk IO-Link kurulumlarını hayata geçirdi ve bu standart seri ara yüzün ve uzaktan tanılama ve daha fazla şeffaflık için sağladığı olanakların değerini fark etmeye başladı. IO-Link ara yüzü, Endüstri 4.0 iletişim modellerinin önemli bir parçasıdır. Kontrol sistemlerindeki, üstün uygulamalardaki ve hatta Bulut sistemlerindeki birçok farklı saha cihazı bilgisi artık IO-Link’te kullanıma açıktır.
IO-Link alan yöneticisi
Bu amaçla Leuze electronic, yeni IO-Link alan yöneticisi ile birlikte ek bir bileşen tasarladı. Profinet ile iletişim artık kullanıma açık ve bu yıl Temmuz ayında Ethernet-IP üzerinden iletişim de kullanılabilir hale gelecek. Bu, akıllı fabrikaya yönelik daha önemli bir adımı temsil etmektedir ve müşteriye basit cihaz konfigürasyonu, doğrulama ve tanılama olanağı sunar. Kompakt tasarımıyla IO-Link yöneticisi, güvenlik sınıfı IP67 olan bir muhafazaya sahiptir ve sağlamlığı sayesinde, zorlu çalışma ortamlarında kullanım için uygundur. Yapılandırmanın doğrudan gerçekleştirilmesine izin vermek için dört adet IO-Link bağlantı noktası ve entegre bir web sunucusu vardır. 10 serisi anahtarlama ve ölçüm sensörleri ile kombinasyon halinde, kullanıcı gözle görülür avantajlara sahiptir: HT 10 anahtarlama sensörü doğrudan kontrol sistemi üzerinden yapılandırılabilir. ODS 10 ölçüm sensörü ile, IO-Link alan yöneticisi analog ara yüze gerçek bir alternatif sunmaktadır.
Şekil 1: IO-Link için alan yöneticisi
Işık perdesi ölçümü yapan CML 700 gibi karmaşık sensörler için, Leuze electronic, IO-Link ara yüzünün maksimum bant genişliğini kullanan, IO Link formunda bir çözüme zaten sahiptir: Normal olarak, kümelenmiş bir değer, örneğin kapsanan en üst ışık demeti için veya kapsanan demetlerin toplamı için, burada iletilir. Daha karmaşık uygulamalar için, her bir ışık demeti için veri, entegre IO-Link COM3 ara yüzü ile gerçek zamanlı olarak iletilebilir. Bu, çok verimli ve uygun maliyetli otomasyon çözümlerini mümkün kılar ve kablolamayı önemli ölçüde basitleştirir.
Bu yapılandırma, Leuze electronic bünyesinde iç lojistikte oldukça dinamik bir hacim ölçüm sisteminde kendini kanıtlamıştır. Leuze electronic’in IO-Link standart sensör sistemlerinin alt ucu, yeni bir sensör-ASIC (Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) ile vurgulanmaktadır. Yarı iletken teknolojisindeki giderek daha küçük hale gelen yapılar, çipler üzerinde, bu ara yüz aracılığıyla kullanıma sunulan zaman işlevleri, öğretme ve tanılama işlevleri gibi birçok işlevi daha mümkün hale getirmektedir.
IO-Link sensörlerine olan talep önümüzdeki birkaç yıl içinde güçlü bir şekilde artmaya devam edecek. Bu yüzden uluslararası IO-Link şirketleri topluluğu sürekli büyüyor. Söz konusu topluluğun üye sayısı sadece geçen yıl 100’ün üzerine çıktı. Mevcut bileşenlerin ağı da önemli ölçüde büyümektedir. Başta çoğunlukla sensör üreticileri ve sistem sağlayıcıları yer almış olsa da, artan sayıda vana, elektrikli sürücü, görüntüleme elemanı veya mikrosistem bileşeni üreticisi de artık IO-Link’i cihazlarına entegre ediyor. Aynı şekilde IO konsorsiyumu, IO-Link’in çeşitli endüstriyel ara yüz sistemlerine entegrasyonunu nitelendirmek için sürekli olarak çalışmakta ve dolayısıyla bu evrensel cihaz ara yüzüne erişim aralığını genişletmektedir. Endüstri 4.0 hakkındaki tüm tartışmalar için büyük bir sorun esnek, ihtiyaçlara yönelik iletişimdir. Klasik ikili anahtarlama veya analog ara yüzler ile, en düşük alan seviyesindeki sensörler veya aktüatörler daha önce bu iletişimden hariç tutulmuştu. IO-Link ile, bu cihazların, bileşenlerin tek tek tanımlanabileceği, yapılandırılabileceği ve tanılarının yapılabileceği tüm kontrol ve sistem işlemlerine yönelik bir arayüzü bulunmaktadır. Şu anda, örneğin, anahtarlama veya ölçüm sensörlerinin temel işlevlerini standartlaştıran ve bu sayede üreticiden bağımsız düzgün çalışmayı mümkün kılan çeşitli cihaz profilleri oluşturulmaktadır.